Cevdet Yılmaz, EYT için tarih verdi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Başşehir Kulisi programında Mehmet Acet’in konuğu oldu.
Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları:
Halkımızı ilgilendiren bahislerin başında enflasyon gelmektedir. Enflasyon için şunu söyleyebilirim. Aralık enflasyonunda düşüşe geçeceğimizi belirtmiştik ve gerçekleşme bu taraftaydı. Yüzde 84’ten yüzde 64’e düştü. Şöyle bir tablo gördük, geçen yılın toplamına bakarsanız ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü, ikinci çeyrekte yüzde 5’e geriledi, son çeyrekte yüzde 2’ye geriledi. Bu sene de aynı tabloyu bekliyoruz. Trendlere girdi diyebiliriz. İçeride izlediğimiz siyaset kadar, dışarıda izlediğimiz siyaset de değerlidir. Dolayısıyla bu yıl daha olumlu bir tablo var. Bir süre daha enflasyonla uğraşmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı enflasyonla ezmemek için bazı politikalarımıza devam edeceğiz.
“FİYAT ARTIŞLARINDA TÜM FIRSATLAR ZOR OLDU”
Alım gücü kaybında en değerli sistem fiyatlardır. Memur, emekli ve kamu çalışanlarında önemli artışlar oldu. Asgari ücret vergiden muaf tutuldu, sosyal donatılar artırıldı. Bütün bunlarla hükümetimiz satın alma gücündeki erimeyi düzeltmeye çalıştı. Tüm olasılıklar zorlandı. Enflasyondaki artışla fiyatlardaki artışı karşılaştırmamız gerekiyor. O istikrara bakmamız lazım, ikisi arasında bariz bir etkileşim var.
İlk 6 ay çok değerli artışlar yapıldı. 6 ay sonra yine enflasyon farkına göre artışlar olabilir. Büyük porsiyonları rahatlatmak için yapılmıştır. Büyüme açısından da verimli bir sonuç olacaktır.
Pozitif olan döviz kurunda istikrarlı gidiyoruz. Enerji piyasalarında da istikrarlı bir yapıya doğru ilerliyoruz. Şimdi daha olumlu bir gelişme bekliyoruz. Dünya talebi düşerse, düşüş bekleyebiliriz.
PİYASALARIN FİYAT BELİRLEME KARARI
Bence bir fırsat var. Maliyetlerin ötesinde bir fiyat hareketini sorgulamamız gerekiyor. Üretim maliyetleri eskisi kadar artmadı, gelecek için daha iyi bir perspektif var. Sonuçta, herkes bir şey beklerken olur. Enflasyonla hem kamunun hem de sivil toplumların topyekun çabasıdır. Herkes kendi bakış açısından katkıda bulununca emek enflasyonla daha uygun hale geliyor.
ENFLASYON DÜNYAYA DÖNECEK Mİ?
Son 3 yılı normal bir şekilde analiz edemezsiniz, bir pandemi yaşandı ve derin etkiler bıraktı. Ekonomiyi bundan bağımsız tarif edemezsiniz. Farklı bir döneme geçeceğiz. Son 3 yılda 2020’de dünya yüzde 3 küçüldü. Türkiye’ye bakıyorsunuz bu zor dönemde yüzde 8 büyüdük. Pandeminin etkilerinden bağımsız bakamayız.
2022’de kişi başı milli gelirimiz 10 bin doları geçecek.
Seçimden sonra önümüzdeki 5 yıl için bir perspektif var. Tüm aksiliklere rağmen alım gücü olarak 38 bin dolara yaklaşıyoruz. Oldukça olumlu bir gelişme var. Şimdi o eşiği geçme zamanı.
“TÜRKİYE ŞİMDİ 30 YIL SONRANI TARTIŞIYOR”
Pandemi sürecinde tüm dünyada devletler ağır darbe aldı. Ekonomik aktivite daraldı, sosyal harcamalar arttı. Çift yönlü bir vuruş. Kamuda açıklar arttı, aynı süreçte Türkiye bir yanda pandemiyi, diğer yanda sosyal politikaları yönetti.
Beklentimiz, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesidir. Belirsizlik ekonominin düşmanıdır. Gelirler artıyor ve artmasıyla birlikte mali alanlar açılıyor.
Bütçemizdeki kara delikler söz konusu değil. Ekonomi dediğiniz bütçe dediğiniz insanlar için. Sürdürülebilirlik açısından değerli. Çözülemeyecek bir sorunla karşı karşıya değiliz. Türkiye her zaman sürdürülebilir politikalara odaklanmıştır. Türkiye artık 30 yıl sonrasını tartışıyor.
Seçimin ertesi günü hükümet kurulur, bir belirsizlik yoktur. 2023 seçimlerinden sonra Türkiye belirsizlikleri azaltan bir ülke olarak 5 yıllık bir perspektife sahip olacak.
İNSANLAR PARALARINI KORUMAK İÇİN NE YAPACAKLAR?
Küçük yatırımcılar için iki tavsiye olabilir, yatırımlarını çeşitlendirmeliler. Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın. İkisine de uzun vadeli baksınlar, vakit kaybetmesinler. Giriş yapıp çıkış yaparsanız, kaybetme olasılığınız daha yüksektir. Uzun vadeli baksınlar, çeşitlendirsinler.
MÜTEAHHİT EKİP VE EYT İÇİN TARİH
Sözleşmeli kamu çalışanı alımına ilişkin 458 bin sözleşmeli çalışmamız devam ediyor. Sözleşmeliyken bazı konularda daha yüksek fiyatlar alıyorsanız, takıma geçtiğinizde feda etmeniz gereken konular olabilir. Montajımız haftaya tamamlanacaktır. Bazen rakipten engeller çıkıyor ama daha hızlı gidebileceğimizi düşünüyorum.
Sırada EYT var, devletimiz çok uzun süredir oynuyor. Bakanımız konunun başında. Bu ay sonuna kadar taleplerin TBMM’mize ulaşacağını düşünüyorum. Bizim meclisimize gelir gelmez biter diye düşünüyorum. Boşa beklenmiyor, bazı hazırlıklar yapılıyor. Şubat ve Mart gibi maaşların artacağını tahmin ediyoruz. Ay sonunda gelirse şubat ayına da gelebilir.